Jedzenie to uczta tak dla oka, jak i dla podniebienia – jak powiedział pewien mądry człowiek. Rzeczywiście, nawet najbardziej szalona impreza może pójść źle, jeśli potrawy i przekąski serwowane podczas niej nie będą zachęcały do wzięcia ich do ust. Czy imprezowy catering może wyjść poza stos chipsów w misce i zwyczajne, nudne kanapki serwowane na tacy jak podczas wizyty u babci na wsi? Z pewnością tak. Czasy takich samych potraw na imprezach mamy już dawno za sobą. Przedstawiamy 10 sposobów na interesujący i unikatowy catering podczas imprez firmowych.
Zaczynając nieco „od kuchni”, warto spojrzeć nieco innym okiem na kwestię potraw serwowanych po daniach głównych. Bardzo modne obecnie jest podawanie łakoci w wersji mini. Szczególnie popularne wydają się mniejsze wersje popularnych ciast, na przykład mini serniczki, mini babeczki, czy nawet mini szarlotki.
Tradycyjne dania są jak najbardziej mile widzianym aspektem na przykład podczas imprezy firmowej. Staropolski żur podawany z kiełbasą czy jajkiem sprawdzi się niemal zawsze i zadowoli nawet najbardziej wyszukane podniebienia.
Aby urozmaicić imprezowe menu, potrawy zawierające mięso mogą być podawane obok dań wegetariańskich. „Segregacja” ze względu na to, czy ktoś spożywa mięso czy nie jest dziś źle widziana, a przecież nie jeden „mięsożerca” lubi czasem skosztować potrawę sporządzoną wyłącznie z roślin.
Bardzo ciekawym rozwiązaniem są wszelkiego rodzaju pakowane przekąski. Ich zaletą jest możliwość podjadania, gdy ma się na to ochotę – wystarczy otworzyć woreczek i gotowe!
Komponowanie własnego jedzenia podczas imprez to fenomenalny pomysł na dobrą strawę i dobrą zabawę. Składanie własnych deserów potrafi przerodzić się w prawdziwy gwóźdź programu!
Masz już dość zwykłych kieliszków i szklanek? Nic prostszego – podaj napoje na przykład w menzurkach lub w próbówkach i obserwuj uśmiechy malujące się na twarzach Twoich gości – większość z nich na pewno z tak zmyślnych naczyń jeszcze nigdy nie piła!
Na bardziej wystawnych imprezach często pojawiają się wynajęte osoby, które są dosłownie przebrane za dany deser lub przekąskę. Jedzenie przyczepione jest do ubioru, a serwująca je osoba sama w sobie stanowi bardzo ciekawą alternatywę dla standardowego stołu i tacy.
Dedykowane „stoiska” z różnymi potrawami to kolejna ciekawa koncepcja. Stoisko w ramach gustownego straganiku np. z ciastkami czy kanapkami prezentuje się wyśmienicie i cieszy oczy.
Warto zainwestować w potrawy o różnych barwach. Dla przykładu: polewa na pączkach nie musi być już tylko biała lub ciemna. Dajmy się ponieść fantazji i zaskoczmy gości paletą barw, jakiej się nie spodziewali!
Wzorując się na dobrych restauracjach, przystawki możemy podać np. na łyżeczkach, pomijając w ten sposób nudne i do granic możliwości wyeksploatowane już talerzyki z łyżeczkami do kawy.
Podsumowując – również w przypadku eventów firmowych stare, dobre przysłowie „przez żołądek do serca” się sprawdza. Z pewnością odpowiedni catering, przygotowany z największą dbałością, może na długo zapaść gościom w pamięci. Jeśli to ma być jeden z powodów, dla których Twoja firma dobrze się kojarzy, to czemu nie? Inwestycja w wyśmienity catering to również inwestycja w Twoją firmę!
Copyright @ 2024 Agencja Eventowa Argentum Event